Baargoud. Het wordt ook wel “werpgoud” of het iets minder platte geboortegoud genoemd. In het Engels wordt het “push present” oftewel pers cadeau genoemd, ook al zo lekker sjiek. Eigenlijk is het niet meer en zeker niet minder dan een vaak prijzig cadeau in de vorm van een gouden armbandje of ketting, dat de partner aan de vrouw geeft als ze bevallen is. Een aandenken aan een mega-prestatie. Want laten we wel wezen, het is zeker een mega-prestatie! En dat mag beloond worden. Maar tegenwoordig zijn er veel leukere alternatieven voor het traditionele baargoud. En daar gaan we wat voorbeelden van geven in dit artikel.

Wat is de oorsprong van Baargoud?

De oorsprong van baargoud kan worden teruggevoerd naar verschillende culturen over de hele wereld. In veel oude samenlevingen werden sieraden beschouwd als waardevolle bezittingen en symbolen van welvaart en status. Het idee om de moeder te eren en te belonen met sieraden na de bevalling is gebaseerd op het idee dat ze een belangrijke en waardevolle rol heeft vervuld bij het voortbrengen van nieuw leven.

In sommige culturen was baargoud ook bedoeld als een vorm van bescherming en zegen voor de pasgeborene en de moeder. De sieraden werden vaak gezien als talismannen of amuletten die geluk, voorspoed en gezondheid zouden brengen. Ze werden met zorg uitgekozen en met liefde gegeven als een teken van erkenning en waardering voor de moeder en haar inspanningen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Het gebruik van baargoud of vergelijkbare tradities is dus te vinden in verschillende culturen over de hele wereld. Hier zijn enkele voorbeelden van landen en culturen waarin het fenomeen van baargoud voorkomt:

 1. Nederland: Baargoud is een bekende traditie in Nederland, waarbij de partner sieraden schenkt aan de moeder na de geboorte van een kind. Het wordt gezien als een blijk van waardering en erkenning voor haar prestatie tijdens de bevalling.
 2. Suriname: Baargoud is ook diep geworteld in de Surinaamse cultuur. Het wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Hindoestaanse traditie, waarbij familieleden en vrienden gouden sieraden schenken aan de moeder om haar te eren en te zegenen.
 3. Turkije: In de Turkse cultuur staat baargoud bekend als “bebek altını” of “bebek takısı”. Het is gebruikelijk dat familieleden en vrienden gouden sieraden schenken aan de pasgeborene en de moeder als een teken van vreugde en geluk.
 4. India: In India wordt een vergelijkbare traditie “mangalsutra” genoemd, waarbij de man een zwarte of gouden ketting met kralen aan zijn vrouw schenkt na de geboorte van hun kind. Dit symboliseert hun huwelijksgeloften en de nieuwe fase van het ouderschap.
 5. Marokko: In de Marokkaanse cultuur staat baargoud bekend als “Chebab Siba”. Het is gebruikelijk dat familieleden en vrienden gouden sieraden schenken aan de moeder als een teken van respect, waardering en zegen.

Een paar leuke alternatieven voor het gangbare baargoud.

 1. Bronzen 3D-beeldje: Een bronzen beeldje van de mama met haar baby is een prachtig en blijvend geschenk. Door middel van het maken van een 3D scan van mama met baby wordt een levensecht miniatuur gemaakt. Deze is in verschillende materialen en groottes verkrijgbaar. Als je een prachtig alternatief zoekt voor het gangbare baargoud, dan is zo’n 3D-beeldje een heel goede keuze. Het zal een mooie decoratie zijn voor thuis en een tastbare herinnering aan de bijzondere band tussen moeder en kind.
 2. Tatoeage: Sommige ouders kiezen ervoor om een speciale tatoeage te laten zetten ter ere van de geboorte van hun kind. Dit kan een ontwerp zijn dat symbolisch is voor de band tussen ouder en kind, zoals de initialen of naam van het kind, een afbeelding van een babyvoetje of handje, of een speciale datum. Een tatoeage is een persoonlijke en permanente manier om de liefde en verbondenheid met je kind te vieren.
 3. DNA sieraad: Een DNA-hanger of ring kan bijvoorbeeld een prachtig ontworpen sieraad zijn waarin een DNA-monster als een haarlokje of vingerafdrukje van het kind is verwerkt. Ook kan je er moedermelk in verwerken. Een DNA-armband, -ketting of -ring biedt een elegante manier om het DNA-materiaal te verwerken.
 4. Geboortesteen: Een populaire en betekenisvolle keuze als alternatief voor baargoud is de geboortesteen. Elke maand heeft een specifieke edelsteen die verbonden is met de geboortemaand van het kind. Dit zijn de verschillende geboortestenen horende bij de maanden:
  • Januari: Granaat
  • Februari: Amethist
  • Maart: Aquamarijn
  • April: Diamant
  • Mei: Smaragd
  • Juni: Parel of Alexandriet
  • Juli: Robijn
  • Augustus: Peridot of Sardonyx
  • September: Saffier
  • Oktober: Opaal of Rozenkwarts
  • November: Topaas of Citrien
  • December: Turquoise, Tansaniet of Zircon
 5. Fotoboek of -album: Een fotoboek of -album dat de zwangerschap en de eerste momenten met de baby vastlegt, is een prachtig geschenk. Het kan foto’s bevatten van de zwangerschap, de bevalling en de eerste ontmoetingen met het kind. Dit is een waardevol aandenken dat de moeder telkens weer kan bekijken en koesteren.
 1. Handgeschreven brief: Een handgeschreven brief van de partner of dierbare familieleden waarin ze hun gevoelens, wensen en beloften voor de toekomst delen, kan een zeer emotioneel en betekenisvol geschenk zijn. Het is een persoonlijke boodschap die de moeder zal koesteren en waarderen.

Deze alternatieven bieden verschillende manieren om de geboorte van een kind te vieren en de mama in het zonnetje te zetten na de bevalling. Het belangrijkste is om iets te kiezen dat past bij de persoonlijke smaak en voorkeuren van de moeder en dat een blijvende herinnering vormt aan dit bijzondere moment in haar leven.

Recommended Posts