Hoe kun je optimaal genieten van je zwangerschap? Hoewel je misschien denkt dat er geen verschil is, zul je achteraf toch veranderingen opmerken. Je buik groeit! En niet alleen dat, tegen het einde van de zwangerschap maakt hij echt een groeispurt door! Een leuke manier om van deze veranderingen te genieten, is door foto’s van je zwangere buik te maken. Later kun je deze foto’s naast elkaar leggen en de voortgang bekijken. Maar er zijn nog veel meer manieren om te genieten van je zwangerschap. Het is waarschijnlijk de enige periode in je leven, dat je echt alleen maar aan jezelf en je groeiende buik mag denken. Was je al geen huishoudelijk wonder, dan mag je nu schaamteloos alles door je partner laten doen ;-). Echt!

Hier zijn 14 tips om (nóg meer) te genieten van je zwangerschap (dan je al deed):

 1. Laat een 3D-beeldje maken van je zwangere buik. Belly Moments is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van deze unieke herinneringen aan je zwangerschap. In een vertrouwde setting maakt Naomi van Belly Moments binnen enkele minuten een scan van je lichaam en 10 weken later is jouw unieke zwangerschapsbeeldje klaar!
 1. Houd een zwangerschapsboekje bij, ook wel bekend als een negenmaandenboek. Hierin kun je de ontwikkelingen van je zwangerschap bijhouden, zoals de groei van je buik en andere mijlpalen. Schrijf ook anekdotes en plak echofoto’s en andere foto’s in.
 2. Maak wekelijks foto’s van je zwangere buik. Leg de voortgang vast en zie de veranderingen naast elkaar.
 3. Vier mijlpalen, zowel grote als kleine, tijdens je zwangerschap. Denk aan de eerste echo, de positieve NIPT-test, de eerste bewegingen van je baby, het horen van het hartje, een goede 20-wekenecho, het delen van het nieuws met vrienden en familie. Organiseer een gender reveal party en natuurlijk een babyshower. Er zijn zoveel leuke en spannende momenten om te vieren!
 4. Zorg voor voldoende slaap. Als de baby eenmaal geboren is, zul je weinig ononderbroken nachten hebben. Geniet nu nog van lange periodes van ongestoorde slaap en uitslapen.
 5. Doe aan zwangerschapsyoga. Yoga combineert lichaamsbeweging en ontspanning, en het kan helpen om stress te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren, spieren te versterken en je voor te bereiden op de bevalling.
 6. Richt de babykamer in. Het inrichten van de babykamer is een van de leukste aspecten van de zwangerschap. Het is een kans om je persoonlijke stijl en smaak te laten zien en een rustige en ontspannen sfeer te creëren. Maak een moodboard en geniet van het zoeken naar inspiratie.
 7. Neem de tijd om te vervelen en niets te doen. Geniet van de momenten waarop je nog niet constant bezig bent met de zorg voor je baby. Geniet nog even van de rust, ga uitgebreid met een tijdschrift naar het toilet (je zal nl. de komende jaren niet meer rustig naar het toilet kunnen 😉) en neem een lang bad.
 8. Ga eropuit met je vriendinnen. Met een baby is het lastig plannen en nu kan het nog! Ga ontspannen in de sauna (let op dat je lichaam anders reageert tijdens een zwangerschap en dat hete sauna’s niet aan te raden zijn), een dagje shoppen of gezellig uit eten. Je weet maar nooit hoe lang het na de geboorte niet meer kan of dat je er gewoonweg te moe voor bent.
 1. Plan ontspannende momenten voor jezelf. Zwangerschap kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn, dus het is belangrijk om tijd vrij te maken voor zelfzorg. Neem een warm bad, lees een boek, luister naar rustgevende muziek of doe een meditatie. Deze momenten van ontspanning zullen je helpen om je batterijen op te laden.
 2. Ga op date met je partner. Breng quality time door met je partner voordat jullie ouders worden. Ga uit eten, maak een wandeling in het park of plan een gezellige avond thuis. Het versterken van de band met je partner tijdens de zwangerschap kan de basis leggen voor een sterke relatie als ouders.
 3. Probeer nieuwe activiteiten uit. Zwangerschap is een periode van verandering en groei, dus waarom zou je niet nieuwe dingen proberen? Denk aan zwangerschapszwemmen, zwangerschapsyoga, prenatal danslessen of een cursus babymassage. Deze activiteiten kunnen niet alleen plezierig zijn, maar ook helpen bij het bevorderen van je welzijn en het ontmoeten van andere zwangere vrouwen.
 4. Koester de bewegingen van je baby. Het voelen van de bewegingen van je baby in je buik kan een van de meest bijzondere ervaringen zijn tijdens de zwangerschap. Neem de tijd om te pauzeren en je te concentreren op deze magische momenten. Leg je handen op je buik en geniet van het contact met je kleintje.
 5. Praat met andere moeders. Het delen van ervaringen met andere moeders kan geruststellend en ondersteunend zijn. Sluit je aan bij een zwangerschapsgroep of online gemeenschap waar je kunt praten met andere vrouwen die ook zwanger zijn. Het uitwisselen van verhalen, tips en adviezen kan helpen om je zwangerschap meer te waarderen en te genieten van de reis naar het moederschap.

Dus geniet van je zwangerschap en van de bijzondere momenten, vier de mijlpalen en wees dankbaar voor de bijzondere ervaring van het dragen van een nieuw leven.

Recommended Posts