Natuurlijk zijn er zoveel verschillende producten en gadgets op de markt die worden gepromoot als ‘essentieel’ voor de baby-uitzet. Maar als je eenmaal een baby hebt, zul je snel merken dat sommige items nauwelijks worden gebruikt terwijl andere juist onmisbaar blijken te zijn. Om je te helpen bij het samenstellen van een baby-uitzet die past bij jouw behoeften, heb ik een handige baby-uitzet checklist samengesteld met alles wat je nodig hebt om je baby veilig en comfortabel te verzorgen.

De ultieme lijst voor je baby-uitzet:

Slaapvoorzieningen

Een wieg of ledikant is een must-have voor je baby om veilig en comfortabel te kunnen slapen. Wil je graag heel dichtbij je baby slapen, dan zou je ook kunnen kiezen voor een zogenaamde co-sleeper. Dat is een bedje dat je aan je eigen bed kan hangen of er direct naast kan zetten. Zo hoef je ’s nachts je bed niet uit als je borstvoeding geeft. Je kan een co-sleeper zowel kopen als huren. Als je zelf een lichte slaper bent, dan is een co-sleeper niet het allerbeste idee. Je bent namelijk nog meer als anders gefocust op je baby en diens ademhaling, waardoor je zelf niet genoeg aan je rust toekomt.

Een goed matras is ook essentieel. Koop een matrasje bij voorkeur altijd nieuw. Ook als je een compleet babykamertje hebt overgenomen van een ander. Heel handig is de aerosleep baby protect. Dat is een dun matrasje met een honingraat structuur dat je over het matras legt. Wanneer je baby een buikslaper is of gaat draaien, dan kan het door het matrasje heen ademen.

 Een slaapzakje is handig om je baby warm te houden als het na een aantal weken wat meer gaat bewegen. Door het slaapzakje komt je baby in ieder geval niet bloot te liggen en blijft het warm. Als je van plan bent om te reizen, kun je overwegen om een campingbedje aan te schaffen.

Verzorgingsproducten

Voor de dagelijkse verzorging van je baby heb je onder andere luiers, billendoekjes, babyolie, zinkzalf, badzeep, een zachte baby borstel en nagelknipper nodig. Je kunt ook overwegen om een ​​babybadje en een badstandaard aan te schaffen. Maar met papa of mama onder de douche of in bad is natuurlijk minstens zo gezellig. Voor het afdrogen van je baby heb je een berg hydrofiele doeken nodig. Die nemen heel veel vocht op. En je zal zien dat je deze doeken nog heel lang gaat gebruiken. Ook als je kinderen al een stuk ouder zijn.

Kleding

Voor pasgeborenen heb je rompers, slaappakjes, sokken, mutsen en eventueel jasjes nodig. Zorg dat je voldoende kleding in verschillende maten hebt, omdat baby’s snel groeien en hun kledingmaat snel verandert. Vooral rompers kan je niet genoeg hebben. Soms moet je meerdere malen per dag een romper wisselen na een ontplofte luier 😉

Voeding

Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, je hebt een aantal essentiële items nodig, waaronder flesjes, spenen, borstkolf en fleswarmer. Als je borstvoeding geeft, zijn zoogcompressen handig om lekkages op te vangen. Flessen steriliseren kan met een sterilisator, of je kunt het handmatig doen en je flesjes uitkoken. Heel handig en niet al te duur zijn de sterilisators die je met een beetje water en je flesjes in de magnetron zet.

Kinderwagen en autostoel

Een kinderwagen is een van de duurdere aankopen, maar het is een item dat je waarschijnlijk dagelijks zult gebruiken. Een autostoel is essentieel voor het veilig vervoeren van je baby. Zorg ervoor dat je een autostoel koopt die past bij de lengte en het gewicht van je baby en laat je goed informeren bij de baby speciaalzaak.

Hou je je baby graag dichtbij je of is het snel onrustig in een kinderwagen, neem dan een draagdoek om je baby in huis en daarbuiten te dragen. Je zal zien dat je kindje snel tot rust komt.

Luier- en verzorgingstas

Een goede luier- en verzorgingstas is handig om alles wat je nodig hebt voor je baby op te bergen en mee te nemen wanneer je de deur uit gaat. Kies er een die ruim is en voldoende compartimenten heeft om je spullen georganiseerd te houden. Een kleine tip: kom je thuis na een uitje vul dan gelijk je luiertas weer aan en check of alles er nog in zit. Dan kan je op het moment dat je de deur uitloopt gewoon je luiertas oppakken. Dat scheelt stress op momenten dat het net niet uitkomt.

Babyfoon

Een babyfoon is handig om je baby in de gaten te houden wanneer je niet in dezelfde kamer bent. Er zijn verschillende soorten babyfoons, van audio- tot video- en zelfs babyfoons met een bewegingsmonitor waar je je kind visueel in de gaten kunt houden. Kies er een die past bij jouw behoeften en budget.

Speelgoed

Hoewel speelgoed niet per se essentieel is, kan het wel helpen bij de ontwikkeling van je baby. Knuffels, rammelaars en speelkleden zijn leuk voor de baby om mee te spelen en te ontdekken. Zorg er wel voor dat het speelgoed veilig is voor de leeftijd van je baby. Zo houd je voorlopig beter popjes en knuffels met opgeplakte of ingenaaide oogjes uit de buurt van je baby. Alles wat klein is en ervan af kan, is voor nu nog even taboe. Let daar ook op als je heel lief bedoeld knuffeltjes krijgt van het kraambezoek.

Verschoningsplek

Een comfortabele en veilige plek om je baby te verschonen is belangrijk. Dit kan een commode of een aankleedkussen op een veilige plek op de grond zijn. Zorg ervoor dat je voldoende luiers, billendoekjes en andere verzorgingsproducten binnen handbereik hebt. Ik vond een wat groter formaat aankleedkussen heel fijn. En koop er dan ook gelijk een paar passende zachte badstof hoezen voor, zodat je baby niet op een koud plastic oppervlak ligt.

Borstkolf

Als je van plan bent om borstvoeding te geven, is een borstkolf handig om melk af te kolven op momenten dat je overproductie hebt. Je kan het daarna invriezen en meegeven voor het kinderdagverblijf of om ’s nachts een keer te kunnen blijven liggen het flesje door papa te laten geven. Er zijn verschillende soorten borstkolven, zoals handmatige en elektrische. En ook als het gaat om de elektrische borstkolf zit er veel verschil in de een of de ander. Moet je vanwege omstandigheden veel kolven, dan is een dubbele borstkolf aan te raden.

Kinderstoel

Een kinderstoel is handig als je baby uit zichzelf rechtop kan zitten en begint met vast voedsel. Er zijn verschillende soorten kinderstoelen, zoals losse stoeltjes en stoelen die aan de eettafel kunnen worden bevestigd. De zogenaamde Stokke Tripp Trapp stoel “groeit” met je kindje mee, waardoor je er heel lang gebruik van kunt maken.

Luiers

Luiers zijn een essentieel onderdeel van de baby-uitzet. Het is handig om verschillende maten in huis te hebben, zodat je altijd de juiste maat bij de hand hebt. Kies voor wegwerpluiers of wasbare luiers, afhankelijk van jouw voorkeur en levensstijl. Kies je voor wegwerp vergeet dan niet om een goede en luchtdichte luieremmer aan te schaffen.

Het samenstellen van een baby-uitzet kan overweldigend lijken, maar met deze checklist heb je een goed uitgangspunt. Veel succes met het samenstellen van jouw baby-uitzet!

Lees ook: populaire babynamen

Recommended Posts