In vroegere tijden werden babynamen vaak gekozen op basis van religieuze overtuigingen, familietradities en culturele normen. In veel culturen was het bijvoorbeeld gebruikelijk om een kind te vernoemen naar een belangrijk familielid, zoals een grootouder, oom of tante. In andere culturen werden babynamen gekozen op basis van de betekenis van de naam of de kenmerken die ermee geassocieerd werden, zoals kracht, wijsheid, schoonheid of moed.

In sommige culturen werden babynamen ook gekozen op basis van astrologische of numero logische overwegingen. Zo werd bijvoorbeeld in de Chinese cultuur vaak gebruik gemaakt van de vijf elementenleer om namen te kiezen die bij de geboortedatum van het kind pasten.

Tegenwoordig minder beperkingen bij het kiezen van de babynaam

In de moderne tijd zijn er veel meer keuzes beschikbaar en zijn er minder beperkingen op basis van religie, traditie of culturele normen. Ouders kunnen kiezen uit een breed scala aan babynamen, zowel van binnenlandse als buitenlandse afkomst, en kunnen namen kiezen die passen bij de persoonlijke voorkeuren of betekenissen die ze voor hun kind hebben.

Trends in babynamen

Bovendien zijn er ook trends te zien in babynamen. In sommige jaren zijn bepaalde namen populairder dan andere, vaak beïnvloed door populaire cultuur of media. Of denk aan populaire zangers en acteurs die plotseling veelvuldig vernoemd worden. Sommige ouders willen juist graag unieke namen voor hun kinderen en kiezen daarom voor minder voorkomende namen of namen die in hun familie nog niet voorkomen.

Kortom, de manier waarop we babynamen kiezen is door de jaren heen veranderd en er zijn nu veel meer keuzes en vrijheid in de naamkeuze dan vroeger.

Welke babynamen werden er in Nederland gebruikt begin 1900?

In het begin van de 20e eeuw waren er in Nederland bepaalde babynamen die populair waren bij ouders. Hieronder vind je een lijst met enkele van de meest voorkomende namen voor jongens en meisjes in Nederland in de periode tussen 1900 en 1920:

Jongensnamen:

 1. Jan
 2. Cornelis
 3. Willem
 4. Pieter
 5. Hendrik
 6. Jacob
 7. Johannes
 8. Gerrit
 9. Adrianus
 10. Petrus

Meisjesnamen:

 1. Maria
 2. Johanna
 3. Anna
 4. Catharina
 5. Cornelia
 6. Elisabeth
 7. Wilhelmina
 8. Hendrika
 9. Helena
 10. Adriana

Sommige van deze namen nog steeds veel gebruikt in Nederland, hoewel er in de loop der jaren wel enkele veranderingen zijn geweest in de populariteit van bepaalde namen. Het is ook interessant om op te merken dat veel van deze babynamen traditionele en religieuze betekenissen hebben.

Welke naam krijgen baby’s vandaag de dag?

Op dit moment (2023) zijn er verschillende namen die populair zijn bij ouders in Nederland. Hieronder vind je een lijst met enkele van de meest voorkomende namen voor jongens en meisjes in Nederland in 2023 (op basis van de meest recente statistieken):

Populaire jongensnamen:

 1. Noah
 2. Sem
 3. Lucas
 4. Levi
 5. Daan
 6. Finn
 7. Liam
 8. Luuk
 9. Milan
 10. Bram

Populaire meisjesnamen:

 1. Emma
 2. Mila
 3. Tess
 4. Sophie
 5. Julia
 6. Zoë
 7. Eva
 8. Sara
 9. Lotte
 10. Anna

Het is interessant om op te merken dat sommige van deze namen al enkele jaren populair zijn, terwijl andere namen meer recent in opkomst zijn. De keuze voor een babynaam wordt vaak beïnvloed door verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeur, familietradities, trends en culturele achtergrond.

Welke van die namen zijn al lang populair en welke zijn net in opkomst?

Van de namen in de lijst die ik eerder heb gegeven, zijn er enkele die al langere tijd populair zijn, terwijl andere namen relatief nieuw zijn en recentelijk in opkomst zijn gekomen.

Jongensnamen zoals Lucas, Daan en Luuk zijn al jarenlang populaire namen in Nederland en worden vaak gekozen door ouders. Andere namen zoals Noah, Levi, Finn en Liam zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Voor meisjesnamen geldt dat Emma en Sophie al jarenlang veel gekozen worden door ouders in Nederland. Mila, Tess en Julia zijn namen die in de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden, terwijl Zoë en Sara relatief nieuwe namen zijn die de afgelopen jaren in opkomst zijn gekomen.

Het is interessant om op te merken dat sommige namen een piek in populariteit hebben gekend en daarna weer afnemen, terwijl andere namen langdurig populair blijven.

Welke naam kies je voor je baby?

Daar waar het vroeger heel gebruikelijk was om 3 of 4 namen te geven aan je kind en het vervolgens een roepnaam te geven, wordt dit steeds minder gedaan. Steeds meer kinderen krijgen gewoon 1 naam en “moeten het daarmee doen”. Dan moet het natuurlijk wel een leuke naam zijn 😉. Gelukkig heb je tegenwoordig alle vrijheid om je baby een naam te geven die jij leuk vindt. Wil jij je kind Feeërieke, Walhalla of Smiley noemen? Geen enkel probleem. Ze zijn inmiddels al officieel geregistreerd in Nederland. Maar een ambtenaar van de burgerlijke stand kan een naam weigeren als het spottend of kwetsend is als een scheldwoord én je mag een kind niet een bestaande achternaam geven. Dus je kind mag geen Jansen, De Vries of De Boer heten.

Lijkt me logisch. Toch?

Lees ook: De ultieme baby uitzet lijst

Lees ook: Originele kraamcadeaus

Recommended Posts